2009-09-07 17:49:37• hírek • Parajdi Andrea

Részletes útszemle

A város 2009-es szűkös költségvetése lehetővé tett néhány kisebb és nagyobb mértékű útmodernizálási munkálatot Szatmárnémetiben. A kiadások összértékét pontosan még nem leltározta fel az illetékes bizottság, azonban összegek nélkül sorba vettük, milyen útfejújítások folytatódtak és kezdődtek el az idei évben.

Idén hitelkeretből folytatódott a Pálfalvai út és a hozzá tartozó öt mellékutca (Ambudului, Ciprian Porumbescu, Iosif Vulcan, Caritas, Turului) modernizálása. A teljes beruházás ősszel fejeződik be. Szintén tavaly kezdődött és idén fejeződik be a Dorobantilor utca és három rácsatlakozó földes út modernizálása (Ciocarliei, Privigetori, Crangului). -Ez a beruházás csak jövő tavasszal fog lezárulni, ugyanis van még egy mellékutca a Caprioarei, amelyet fel akarunk újítani - tájékoztat Ilyés Gyula polgármester, aki kihangsúlyozza ezt a beruházást is hitelekből sikerült megvalósítani.

Mindkét beruházás esetében komplex felújításokról van szó, hiszen teljes gáz-, és vízvezetékcserét kellett elvégezni, illetve egy-egy utcában ki kellett építeni a kanalizálást is. Mindkét modernizálás fontos városrészeken oldotta meg a problémát, hiszen a Pálfalvai út rendezetlen bevezető út volt a városba, míg a Dorobantilor út a Closca sugárútról enged immár kijáratot, így enyhíti a környék többi kisutcájának forgalmát.

Ugyancsak hitelekből finanszírozzák a nemrégiben elkezdett Fabricii út korszerűsítési munkálatait is, amely idén modernizálva lesz a Chendi utca kereszteződéstől egészen a felüljáróig.

A felújított útszakaszok közé a Gellért Sándor út is besorolható. A 2007-ben elkezdett munkálatok ugyanis ebben az évben fejeződtek be. A Gellért Sándor utca egyike azoknak az útszakaszoknak, amelyek eltekintve attól, hogy lakónegyedek legszélén húzódnak, szinte kulcsfontosságú jelentőséggel bírnak, éppen ezért volt a városnak is lényeges az utca mihamarabbi rehabilitálása.



Felleltároztuk idén milyen útmodernizálások zajlottak Szatmárnémetiben


Saját jövedelmeiből is szánt utcajavításokra a város, ilyen pénzekből került felújításra a központban lévő 1 Decembrie 1918, a Lovinescu és a Dózsa út. Szintén önköltségből modernizálták az újközpont hátánál található Petru Bran és a Brancoveanu utakat, valamint jelenleg folyamatban van a Batizi útnál lévő Soimoseni út felújítása. Ugyancsak városi pénzekből valósult meg az Independentei és a Lucian Blaga utak leaszfaltozása és az ottani körforgalom kiépítése.

-Ebben az évben a P-ta Romana is rendbe lesz téve, a 15-ös lakónegyedben a Megyei Kórház mögött is modernizálásokat végzünk, valamint a kórház parkolóját is leaszfaltozzuk - sorolja a polgármester az önköltséggel felvállalt munkálatokat. Mint mondja egy millió lejt különítettek el idén járdafelújításokra, amelyek a napokban kezdődtek meg. Ebből a pénzből körülbelül 8-10 utcán teszik rendbe a gyalogosutakat.

Szintén ebben az évben a Golescu hídon és a Decebal hídon is javítások zajlottak, azonban ezek a munkálatok még garancia alatt vannak, így a városnak nem került pénzébe egyik híd modernizálás sem.

Ezeken a munkálatokon kívül természetesen a város több helyszínén is zajlott kátyúzás, hogy a téli hónapokban könnyebb legyen az autósoknak - mondja a polgármester, hozzáteszi: tél előtt még legalább húsz rossz állapotban lévő földesutcát is rendbetesznek, feltöltik kövekkel.

A polgármester elmondása alapján történtek olyan háttérmunkák is, amelyeket nem lát a lakosság, azonban a jelentőségük kiemelkedő: idén az összes földutca modernizálására elkészültek a tervek. Bár nincsen mindegyikre finanszírozás, de amint lesz pénzforrás gyakorlatba lehet ültetni a munkálatokat, nem kell hónapokig a dokumentumokon dolgozni. Körülbelül hatvan földút van Szatmárnémetiben, amelyeknek fele már modernizálva van. -Sokan azt neheztelik, hogy ezekkel az utakkal miért törődünk olyan sokat, amikor annyi rossz utca van a város központban is, amely modernizálásra szorul. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy ezek az utak is éppen úgy a városhoz tartoznak, mint a központi fekvésűek, és mindenhol vannak lakók, akik abban bíznak, hogy mihamarabb az ő környékükön is XXI. századi körülmények lesznek - magyarázza a polgármester.

A lakóknak azt is tudniuk kell - fejti ki Ilyés-, hogy többféle aszfaltozási technológiával dolgoztunk a városban. - Ne lepődjön meg senki, hogy nem egyenletesek azok az utak, amelyeknek betonalapja van, mert az aszfaltréteg követi az alapok konfigurációját. Azok az utak egyenletesek, ahol a hagyományos útaszfaltozással dolgoztak - vázolja Ilyés, aki röviden azt is megjegyezte, hogy jelenleg a város legnagyobb bánata, hogy a 16 lakónegyed felújítása ebben az évben nem kezdődhetett el, ugyanis az illetékes országos hatóság, még mindig nem engedélyezte a koncessziós szerződés alkalmazását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: